KONTAKT LENS MUAYENESİ

Kontakt Lens Nedir?

Kontakt lensler, kırma kusurlarının düzeltilmesinde ve çeşitli kornea sorunlarının tedavisinde kullanılan doğrudan göz yüzeyine yerleştirilen ince optik lenslerdir. Miyopi, astigmatizma ve hipermetropi gibi kırma kusurlarına sahip ve gözlük kullanmak istemeyen bireylerce sıkça tercih edilir. Lensler bazen de kozmetik amaçlarla kullanılır. Göz için uygun kontakt lensin tespiti kontakt lens muayenesi ile yapılır.

Lensler çeşitli büyüklüklerde, farklı numaralarda ve farklı yapısal özelliklerde üretilirler. Lenslerin kullanım amacına göre uzman bir doktor tarafından reçetelendirilmesi gereklidir. Lens reçetesi ancak lens muayenesi ile yazılabilir. Kişinin kornea tabakasının çapı ve korneanın yapısal özellikleri (kırma kusurunun derecesi, korneanın eğimi vb.), göz hekimince yapılan kontakt lens muayenesi ile saptanır. Lens muayenesi yapılmadan satın alınan ve kullanılan lensler, kornea problemlerine neden olabilir.

Kontakt lens muayenesi nasıl yapılır?

Kontakt lens muayenesinde doktor tarafından, standart göz muayenesine ilave bazı testler yapılır. Gözlük numarası, korneanın eğimi ve çapı dikkate alınarak uygun deneme lensi kişinin gözüne takılarak bir süre bekletilir, sonrasında lensin uyup uymadığı kontrol edilir. Uygun kontakt lens tespit edilip reçete edildikten sonra lens kullanıcısına lens kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedilir. Lens muayenesi olmadan, çeşitli kaynaklardan doğrudan lens temin edilmesi istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Kontakt lensler göz üzerine doğrudan yerleştirildikleri için mutlaka göz doktoru kontrolünde verilmeli, gözün lens kullanmaya uygun olup olmadığı araştırılmalıdır.

Kontakt lens çeşitleri

Şeffaf (Yumuşak) lensler

Kullanımı en kolay ve değişik tipleri olan lens türüdür, bu nedenle oldukça sıklıkla tercih edilir.

Çeşitleri;

  • Günlük lensler
  • Planlı değişim lensleri (kullanılıp atılan aylık kontakt lensler)
  • Torik lensler (0.75 D üzerinde astigmatı olanlarda kullanılır)
  • Multifokal Lensler (uzak yakın bir arada olan lensler)
  • Afak lensler (katarakt ameliyatı olup göz içi lensi takılamayan çocuklarda kullanılır) 

Gaz Geçirgen Sert Lensler

Yüksek miyop ve astigmatlı gözlerde, özellikle Keratokonus hastalığında tercih edilen lens çeşididir. Önden bakıldığında kornea eliptik şekildedir. Keratokonus hastalığında ise kornea incelir, eğimi artar; yani öne doğru sivrileşir. Bu durumda oluşan astigmat da, keratokonus hastalarının görme düzeyini oldukça etkiler.  Sert kontakt lensler, keratokonus hastalarında görme düzeyinin iyileştirilmesi amacıyla uygulanır. Bu lensler, keratokonus hastaları için özel olarak üretilmiş olup, sert yapıları sayesinde korneanın öne doğru artmış bombeliğini biraz olsun düzleştirerek, hasta için daha iyi bir görme düzeyi sağlar. Sert kontakt lensler, hastalarda tatminkâr bir görme seviyesi ve gün boyu konforlu bir kullanım sağladığı takdirde tercih edilmelidir. Keratokonus hastaları için geliştirilen, kenarları yumuşak orta kısmı sert olan kontakt lens çeşidi ise, keratokonus hastaları için üretilen diğer sert lens alternatiflerine göre gözde çok daha az hissedilmekte ve kişiye kullanım rahatlığı sağlamaktadır. Bu lensler ayrıca özel bir solüsyon gerektirmemekte, diğer yumuşak lens solüsyonları ile de temizlenebilmektedir.

Kozmetik Lensler

Göz rengini değiştirmek amacıyla kullanılan renkli kontakt lenslerdir.

Proestetik Lensler

Estetik amaçlı olarak kullanılan, diğer göz rengine ve kornea boyutlarına göre özel olarak üretilen lenslerdir.

ChoromaGen Lensler

Renk körlüğü olan veya renkleri ayırt etmede güçlük çeken kişiler için renklerin algılanması ve ayırt edilmesini sağlayan özel olarak üretilmiş lenslerdir.

Kontakt lensler, göz doktoru tarafından reçete edilmelidir ve düzenli göz muayeneleri ile takip edilmelidir. Lenslerin kullanımı ve bakımı konusunda doktorunuzun önerilerine dikkat etmek önemlidir.

troya göz