GÖZYAŞI KANALI BOZUKLUKLARI

Gözyaşı yolları, üst ve alt göz kapaklarının iç kısmında bulunan iki küçük delik (punktum) ile başlar. İki ayrı kanalla devam ederek gözyaşı kesesini oluşturur. Daha sonra ortak bir kanalla, burun boşluğuna açılarak sonlanır.  

Gözyaşı, göz sağlığının korunması ve dolayısıyla kaliteli bir görmenin sağlanması için, göz yüzeyinin nemli, kaygan tutulması ve zararlı cisimlerin gözden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.  

Gözyaşı yollarının herhangi bir kısmında oluşacak tıkanıklıklar, gözde sulanma ve çapaklanma gelişmesine yol açacaktır ve sık olarak ortaya çıkmaktadır.  

Gözyaşı kanal tıkanıklıkları  iki tiptir;

  • Doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığı
  • Sonradan oluşan gözyaşı kanal tıkanıklığı

BELİRTİLER

  • Gözlerde aşırı sulanma
  • Gözlerde sık sık çapaklanma   
  • Sarımsı renkli ve bazen kötü kokulu akıntı  
  • Burun köküne ( gözyaşı kesesi bölgesi ) bası ile iltihap gelmesi ve bu bölgede şişlik   
  • Tedavi edilmeyen olgularda gözyaşı kesesi bölgesinde abse oluşumu   

NEDENLER

Doğumsal kanal tıkanıklıkları : Anne karnında bebeğin gelişimi sırasında kanal oluşumunun  tamamlanmaması sonucu oluşur.  

Sonradan oluşan kanal tıkanıklıklarında : Sık tekrarlayan enfeksiyonlar, allerjik  durumlar, sinüzit, travma, sistemik hastalıklar, radyoterapi gibi nedenler sorumludur.  

TEŞHİS

  • Klinik bulgular ve muayene
  • Doğumsal olgularda kaybolma testi  
  • Punktum lavajı   
  • Dakriosistografi (Göz   Sintigrafi)   

TEDAVİ

Hidrostatik masaj: Doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığında 1 yaşa kadar, gözyaşı kesesi üzerine göz hekiminin anlatacağı şekilde masaj yapılır.  

Sondalama ( Probing )   Doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklıklarında masaj ile sonuç alınamazsa, ameliyathane koşullarında anestezi altında sondalama uygulanır. Ortalama 5-10 dakika sürer, başarı oranı yüksek olmakla birlikte, 2 yaştan sonra bu oran azalır. İlk sondalama başarısız olursa, ikinci bir kez sondalama yapılabilir.  

Silikon tüp entübasyonu:   Gözyaşı kanalı çok dar, punktum ya da kanalikül denen bölgede  sorun varsa, dikişsiz bir şekilde silikon tüp yerleştirilir, Genellikle 6 ay sonra çıkarılır.  

Dakriosistorinostomi (DSR) Yetişkinlerde tıkanan kanalı açmak için, gözyaşı kesesi ile burun arasında yeni bir yol oluşturulur. Bu ameliyat cilt yoluyla ( Eksternal DSR) ya da burun içinden ( Endonasal DSR) yapılabilir.  

Son yıllarda Multidiode Laser yöntemi de yaygın olarak kullanılmaktadır.  

Gözyaşı yolları yaralanmaları:   Gözyaşı yollarındaki yaralanmalar göz kapağı yaralanmaları ile birlikte görülebilmektedir. Erken tanı konursa, kalıcı tıkanma oluşması önlenebilir. Kalıcı bir tıkanma olursa sürekli gözlerde sulanma ve çapaklanma meydana gelir.  

 

Göz sağlığı ve hastalıklarıyla ile ilgili merak ettiklerinizi mutlaka doktorunuza danışın.

troya göz