UÇUŞMALAR

Uçuşmalar görme alanınızdaki noktalardır. Gözlerinizi hareket ettirdiğinizde siyah veya gri noktalar, ipler veya örümcek ağı gibi görülebilirler.

En sık görülen göz uçuşmaları yaşa bağlı olarak göz içerisinde bulunan jöle kıvamında olan sıvının (vitreus’un) daha fazla sıvı hale gelmesi ile oluşur.

Eğer bu durum ile karşı karşıya kalırsanız göz doktorunuz ile iletişime geçin, özellikle ışık yansımaları veya görüşünüzde kayıp varsa. Bu durum acil bir durumla karşı karşıya olduğunuz anlamına da gelebilir.

BELİRTİLER

Gözde uçuşmaların belirtileri aşağıdaki gibi olabilir;

  • Görüş alanında siyah lekeler, şeffaf iplikler veya uçuşan nesneler,
  • Gözünüzü hareket ettirdiğinizde uçuşan noktalar,  ya da onlara bakmaya çalışırken görüş alanınızdan hızlıca uzaklaşmaları,
  • Beyaz parlak alana bakılınca noktaların daha belirgin olması, örneğin mavi gökyüzü veya beyaz duvar gibi.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

  • Her zamankinden daha fazla uçuşma olursa
  • Ani başlangıçlı uçuşmalar olursa
  • Işık çakmaları olursa
  • Görme alanının kenarlarında karanlık alanlar oluşursa

Bu ağrısız belirtiler retina dekolmanının eşlik ettiği veya etmediği bir retinal yırtık sebebi ile olabilir.

NEDENLER

Yaşa bağlı değişiklikler: Çoğu uçuşmanın sebebi gözün içerinde bulunan vitreus isimli jelin sıvılaşmasıdır. Zamanla vitreusun sıvılaşması göz küresinin iç yüzeyden çekilmesine sebep olur. Bu oluşum göz içerisine girin ışığın bir kısmını engelleyerek küçük gölgeler veya retina da oluşan uçuşmalar sebep olur.

Göz arkasında iltahaplanma: Arka üveit uçuşmlara sebep olabilir. Arka üveit oluşumu enfeksiyon, iltihaplanma veya diğer sebeplerden olabilir.

Kanama: Vitreusda kanamanın sebepleri arasında diabet hastalığı, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı veya yaralanmalar olabilir. Oluşan kan hücreleri uçuşmalara sebep olur.

Retinal yırtık: Retinal yırtıklar vitreus b üzüşerek retinadan ayrılırken eğer yeterince kuvvet uygularsa oluşur. Retinal yırtık olağan gördüğünüz uçuşmalardan farklı uçuşmalara neden olur. Eğer tedavi edilmez ise retina dekolmanına sebep olabilir. Dekolman tedavi edilmez ise kalıcı görme kaybına sebep olabilir.

Göz ameliyatları veya kullanılan göz ilaçları: Vitreusa yapılan bazı iğneler hava kabarcıklarına sebep olur.  Bu hava kabarcıkları göz arkasından ayrılana kadar uçuşmalara sebep olur. Bazı vitreoretinal cerrahilerde vitreusa eklenen yağlı silikon kabarcıklarda uçuşmalara sebep olabilir.

Risk Faktörleri

  • 50 yaş üzerinde olmak
  • Miyop
  • Göz travması
  • Katarakt cerrahisindeki komplikasyonlar
  • Şeker hastalığına bağlı retina bozukluğu
  • Gözde iltihap

TEŞHİS

Göze damlatılan ila çlar ile göz bebeği büyütülerek detaylı retina incelemesi yapılması ile tanı konulur.

TEDAVİ

Diyabete bağlı olarak oluşan kanama veya iltihaplanma sonucu oluşan uçuşmalar tedavi edilebilir. Ancak çoğu göz uçuşmalarında tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Gözdeki uçuşmalar rahatsız edici olabilir ve odaklanmakta zorlanmaya sebep olabilir. Eğer uçuşmalar daha fazla probleme sebep olmuyorsa görmemezlikten gelin.

Fazla olmamakla birlikte eğer uçuşmalar görüşünüzde azalmaya sebep oluyorsa doktorunuz tarafından önerilen tedaviyi uygulayın.

Viteriusun ameliyat ile alınması: Doktorunuz vitreusu küçük kesi ile çıkararak yerine yeni bir solüsyon koyarak göz şeklinizin korunmasını sağlar. Cerrahi işlem tüm uçuşmaları önlemez ve yeni uçuşmalar cerrahi işlem sonrasında tekrar oluşabilir. Vitrektomi ameliyatı kanamalar ve retina yırtıklarına sebep olabilir.

Laser ile uçuşmaların önlenmesi: Doktorunuz viterius içerisindeki uçuşmaları özel bir lazer kullanarak parçalara ayırır ve daha az gözükür olmalarını sağlar. Bazı kişiler bu yöntemle görüşte düzelme tespit ederken bazı kişilerde çok az iyileşme ya da hiçbir iyileşme görülmemiştir.

 

Göz sağlığı ve hastalıklarıyla ile ilgili merak ettiklerinizi mutlaka doktorunuza danışın.

troya göz