KURU GÖZ

Kuru Göz Hastalığı Nedir?

Kuru göz,  gözlerimiz gözyaşı ile yeterince nemlendirilemediğinde oluşan oldukça sık görülen bir durumdur. Göz yaşı üretimi yetersiz olabilir ya da çeşitli sebeplere bağlı olarak gözyaşı stabil değildir. Gözyaşı filmi 3 tabakadan oluşur.

  • Yağ tabakası
  • Sulu tabaka
  • Mukus tabakası

Bu kombinasyon normalde gözlerimizin yüzeyini nemli ve pürüzsüz tutar. Bu katmanlardan herhangi biriyle ilgili bir sorun kuru gözlere neden olabilir.

İnsanlar yaşlandıkça hormonal değişiklik nedeniyle daha az gözyaşı üretme eğilimindedir. Özellikle menopoza girmiş kadınlarda sıktır.

Başlıca kuru göz hastalığı nedenleri;

Sgren sendromu: Tiroid hastalıkları gibi otoimmün hastalıklar

Blefarit: Göz kapağı iltehaplanması

Entropiyon: Göz kapaklarının içe dönmesi

Ektropiyon: Göz kapağımızın dışa dönmesi

Duman, rüzgâr ya da çok kuru iklimde olmak

Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak, okumak ve göz kırpmayı azaltan diğer faaliyetler

Kontakt lensleri uzun süre kullanmak

LASİK gibi göz lazer ameliyatları

Katarakt ameliyatı sonrası

Bazı hipertansiyon ilaçları, alerji ilaçları, antidepresanlar, bazı kalp ilaçları ve uyku ilaçları

Kuru göz belirtileri;

  • Gözlerde batma ve yanma hissi
  • Bulanık görme, özellikle bir şeyler okurken
  • Gözde yabancı cisim varmış hissi
  • Gözlerde kızarıklık
  • Kontakt lens takmak rahatsız edicidir
  • Gözlerde fazla sulanma, gözyaşı yetersizliği refleks olarak daha fazla gözyaşı üretilmesi
  • Işık hassasiyeti
  • Gözlerde yorgunluk
  1. Kuru göz ve bulunduğumuz çevre; Yaşadığınız yer kuru göz yaşamanıza sebep olabilir. Örneğin hava kirliliğinin fazla olduğu büyük şehirlerde yaşayanlarda, kirliliğin daha az olduğu bölgelerde yaşayanlara göre daha fazla kuru göz hastası tespit edilmiştir. Daha yükseklerde hava daha kurudur ve buralarda yaşayanlarda kuru göz sendromu daha sıktır. Büyük şehirlerde veya hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yüksek kaliteli bir hava filtresi kullanmak ve havayı nemlendirmek faydalı olacaktır.
  2. Gözlerinizi rüzgârdan koruyun; Rüzgârlı bir bölgede yaşıyorsanız ve rüzgârın doğrudan gözlerinize gelmesi ve kurutması ihtimalini azaltmak için güneş gözlüğü kullanın. Klimaları ve saç kurutma makinelerinin gözlerinizi kurutabileceğini unutmayın.
  3. Sigara dumanından kaçının; Sigara dumanının gözlerinizi tahriş edebileceğini unutmayın.
  4. Gözlerinizi sık sık dinlendirin ve göz kırpın; Bilgisayar kullanmak, okumak, TV izlemek gözlerinizi kurutabilir. Bunun sebebi göz kırpma sayımızın bu aktiviteler sırasında azalmasıdır. Her 20 dakika da bir ara verin, gözlerinizi dinlendirin ve daha sık göz kırpmaya çalışın.
  5. Yapay gözyaşı damlaları kullanın; Suni gözyaşı damlaları reçetesiz temin edilebilir. Bunlara ihtiyaç duyduğunuzda sıklıkla kullanın. Ancak kendinizi 2 saatte birden daha fazla kullanırken buluyorsanız içerisinde koruyucu içermeyen gözyaşı damlalarını tercih edin. Kuru ve kaşıntılı gözlerle uyanıyorsanız gece yatmadan önce gözyaşı jellerini kullanın.
  6. Omega 3 yağ asidi takviyesi kullanın; Bazı insanlara yağlı balıklar(somon, sardunya,hamsi) ve keten tohumu gibi gıdalarda doğal olarak bulunan omega 3 yağ asitleri ile diyetlerini zenginleştirerek kuru göz semptomlarından kurtulabilirler. Omega 3 takviyesi kullanmadan önce hekiminize danışın
  7. Gözlere sıcak kompres uygulamak ve göz çevresi temizliğine dikkat etmek; Gözlere ılık kompres uygulamak, göz kapaklarımızdaki bezlerin yağ salınımına fayda sağlar. Bu da gözyaşı filminin yağ tabakasının yerine yeterince konması demektir. Bu şekilde gözyaşı kalitesini arttırabilir ve gözyaşının erken buharlaşmasının önüne geçebilirsiniz. Göz kapaklarınızı temiz bir bez, göz çevresi için üretilmiş bir şampuanla dikkatlice yıkayın. Bu da yine göz kapaklarında yağ salınımı yapan bezlerin uçlarının açılarak gözyaşının yağ tabakası için yeterli yağ salınımına katkı sağlar. Bu şekilde gözyaşı daha stabil olur. Göz kapak hijyeni sağlamak için yeni teknolojiler geliştirilmiştir (örn: lipiflow, ıpl lazer). Bunlardan faydalanmak için Ankara Troya Göz merkezimize başvurabilirsiniz.

Kuru Göz Sendromunda Tanı Nasıl Koyulur?

Shirmer testi: Gözyaşı salınım miktarını ölçen bir testtir. Kuru göz tanısı için yol göstericidir. Özellikle romatizmal hastalıklarda gözyaşı salınımının azaldığı durumlarda tanıya yardımcıdır.

Gözyaşı kırılma zamanı: Göze damlatılan özel bir boyanın göz yüzeyinde stabilitesi kontrol edilir kuru göz de azalmış olarak saptanır.

Mi-check: Özel bir görüntüleme yöntemidir. Özellikle gözyaşı kalitesini etkileyen yağı salgılayan meibomian bezlerinin görüntülenmesi ve fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır. Görüntüler ve hastaya uygulanan bir anket yardımıyla bir skorlama yapılır.

Kuru Göz Tedavisi

Kuru göz tedavisi altta yatan nedene yönelik planlanmalıdır.  Bu nedenle basit önlemlerle düzelmeyen şikâyetleriniz için doktor kontrolü önemlidir.

Kuru göz tedavisinde;

Suni gözyaşı tedavisi: Eksikliği yerine koymak ve mevcut gözyaşı kalitesini arttırmak için kuru göz damlası tedavide sık kullanılır.

Blefarit tedavisi: Altta yatan blefarit ve varsa demodex tedavisi doktor kontrolünde yapılmadır.

Punktum tıkaçları:  Azalmış gözyaşı salınımı olan hastalarda mevcut gözyaşının kaybının önlenmesi amacıyla göz pınarına özel silikon bir tıkaç yerleştirilir. Poliklinik koşullarında uygulanabilen basit bir işlemdir.

IPL Tedavisi   (Kuru Göz Lazeri)

IPL Tedavisi Nedir?

İPL  “intense pulse light’’  termal darbeler sayesinde Meibomian Bezlerinin rutin aktivitelere devam etmesi için uyaran çok renkli bir ışıktır. Bu özel ışığın ışığın yayılması – belirli bir dalga boyunda, göz kapaklarının endojen bir ısınmasını tetikler.

IPL tedavisi özel dalga boylu kuvvetli ışık dalgaları kullanarak;

  • Kirpik diplerinde salgı yapan yağ bezlerinin gözeneklerini tıkayan sertleşmiş salgıları temizleyerek çalışmalarını sağlar.
  • Kronik iltihaba bağlı patolojik damarları ve iltihabı azaltarak yağ bezlerinin daha yoğun salgı yapmasını sağlar.
  • Kirpik dibi iltihabı kontrol altına alınır, yağ salgısı göz yüzeyini kaplayarak gözyaşı su tabakasının buharlaşması önlenir.
  • Demodex adı verilen ve kapak iltihabına neden olan parazitlerin azalması ve yok olması sağlanır.
  • Kızarıklık ve şişlik azalır ya da tamamen ortadan kalkar.
  • Tedavinin ardından kirpik kenarında yer alan yağ bezleri çok daha iyi çalışır ve sağlıklı gözyaşı salgılanır.

Troya Göz kliniğimizde kişiye özel IPL tedavisi yapılmaktadır.

Hangi durumlarda etkilidir;

  • Göz kuruluğu
  • Kirpik dibi iltihabı (blefarit)
  • Meibomian bez disfonkisyonu
  • Glokom, katarakt operasyonu, göz kapağı estetiği gibi cerrahi sonrası başlayan kuru göz semptomları
  • Yoğun bilgisayar ve ışıklı ekran kullanımına bağlı göz kuruluğu ve yorgunluğu
  • Arpacık, şalazyon
  • Demodex parazitine bağlı kirpik dibi iltihabı
  • Rozesea (gül hastalığı) bağlı blefarit, genellikle demodex ile ilişkilidir
  • Kirpik dökülmesi

Ortalama 10 – 15 saniye süren bu işlemin ardından, My-Mask ışık modülasyonu  sistemi ile bu cihaza özgü olarak 15 dakika arayla özel ışık maske tedavisi de uygulanır. Bu yöntem ile ışık tedavisinin üst kapaklara etki etmesi de sağlamış olunur.

Seanslar doktorunuzun ön gördüğü planlama doğrultusunda 3-6 kez tekrarlanabilir. 5-7 günlük aralıklarla uygulanabilir. Bu plan altta yatan sebep ve hastalığın şiddetine göre doktorunuz tarafından belirlenir.

Tedavinin sonunda ise, üst ve alt göz kapaklarına masaj yapılır ve bu sayede yumuşayan bezlerin boşalması sağlanır.

IPL etkisi ne kadar sürer;

IPL kuru göz hastalarında %85 iyileşme hali sağlamaktadır. Etkisi işlemden kısa bir süre başlar ve 6 ay

İle 1 yıl arasında sürmesi beklenmektedir.

troya göz